Οι δράσεις της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με στόχο να αντιμετωπιστούν οι χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, καθώς και οι μεταφορές αιτούντων ασύλου από τα νησιά στην ενδοχώρα, συνεχίστηκαν τον Δεκέμβριο ενώ οι θερμοκρασίες έπεφταν και πυκνό χιόνι κάλυπτε μεγάλο μέρος της επικράτειας.

Χώροι φιλοξενίας που ήταν ακατάλληλοι για τον χειμώνα, όπως η Πέτρα Ολύμπου, το Κυψελοχώρι και το Τσεπέλοβο, εκκενώθηκαν και οι κάτοικοί τους μεταφέρθηκαν σε εναλλακτικές δομές φιλοξενίας. Σε οκτώ χώρους φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπου η Ύπατη Αρμοστεία είχε αναλλάβει την αντικατάσταση των σκηνών με προκατασκευασμένουν οικίσκους, οι αριθμός των οικίσκων που εγκαταστάθηκαν αυξήθηκε από 500 σε 745. Οι οικίσκοι, με χωρητικότητα που αγγίζει τα 3.800 άτομα, είναι εξοπλισμένοι με ηλεκτρικό ρεύμα και θερμαντικά σώματα.

Συνολικά, ως το τέλος Δεκεμβρίου, η Ύπατη Αρμοστεία ανέλαβε να προετοιμάσει για τον χειμώνα 16 από τους 46 χώρους φιλοξενίας προσφύγων. Για τα υπόλοιπα οι παρεμβάσεις για τον χειμώνα σταδιακά ανατέθηκαν από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής σε άλλους οργανισμούς, όπως οι NRC, DRC, IFRC, IRC, ΔΟΜ, Oxfam και ASB, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας.

Print Friendly, PDF & Email