Δεν πέρασε λεπτό απ’ όταν ο Omar Mustafa και η οικογένειά του μετακόμισαν σε νέο κατάλυμα, και αμέσως ξεκίνησε να κατασκευάζει μια υπαίθρια κουζίνα. Με καρφιά, βίδες και ένα σφυρί στο χέρι κάνει ακόμα και μια αυτοσχέδια κλειδαριά για το κουζινάκι.
Η οικογένεια από τη Συρία, που ως τώρα διέμενε σε σκηνή, μετακόμισε πριν λίγες μέρες και πιάστηκε αμέσως με το να μετατρέψει το προκατασκευασμένο σπίτι τύπου κοντέινερ σε ζεστό σπιτικό.
«Η διαφορά είναι τεράστια», λέει η γυναίκα του Ομάρ, η Banan, μητέρα τεσσάρων αγοριών και δύο κοριτσιών ηλικίας ενός έως 12 ετών. «Καταρχήν είναι πολύ πιο ζεστά εδώ. Σήμερα έβρεχε πάλι και ήταν η πρώτη φορά που δεν το νιώσαμε.»
«Η 32χρονη Banan ετοιμάζεται να γεννήσει το έβδομο παιδί τους το Δεκέμβριο. «Όταν μέναμε στη σκηνή το νερό της βροχής μπορούσε να μπει μέσα και ήμασταν συνέχεια σε πανικό. Τώρα χρειάζεται απλά να κλείσουμε την πόρτα και τα παράθυρα για να παραμείνουμε στεγνοί.»
Ο χώρος φιλοξενίας προσφύγων στη Νέα Καβάλα Κιλκίς είναι ένα από τα οκτώ κέντρα, τη λειτουργία των οποίων διαχειρίζονται οι Αρχές, όπου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (Υ.Α.) αντικαθιστά τις σκηνές με σπίτια τύπου κοντέινερ. Ο χώρος στη Νέα Καβάλα είναι ένα πρώην στρατόπεδο και άνοιξε το Φεβρουάριο αφού διαμορφώθηκε κατάλληλα από τον ελληνικό στρατό. Λόγω των ανέμων στην περιοχή η διαβίωση σε σκηνές είναι επισφαλής για τους πρόσφυγες.
«Δεν ξέρουμε ακόμα πώς θα είναι όταν θα φυσάει πολύ δυνατά, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι πολύ καλύτερα τώρα», λέει ο Omar, 41 ετών. Όσοι έχουν μετακομίσει στα νέα προκατασκευασμένα σπίτια είναι ανακουφισμένοι για την προστασία που έχουν βρει όχι μόνο από τη βροχή, το κρύο και τον αέρα, αλλά και από τα έντομα, τα ποντίκια και τα φίδια που, όπως λένε, ήταν μία απειλή στις σκηνές.
Στη Νέα Καβάλα, πάνω από 170 τέτοια σπίτια έχουν τοποθετηθεί σε έναν παλιό αεροδιάδρομο, κοντά το ένα στο άλλο, αλλά με αρκετή απόσταση, ώστε να υπάρχει ιδιωτικός χώρος για τους διαμένοντες.